News

/

Press release

Anocca säkrar 25 miljoner euro från Europeiska investeringsbanken (EIB) för att stödja klinisk utveckling av nästa generations T-cellsterapier för cancer

December 21, 2022

Södertälje, 21 december 2022 – Anocca, ett helt integrerat bioteknikföretag för utveckling av T-cellsbehandlingar, meddelade idag att det har säkrat 25 miljoner EUR i form av riskkapitallån från Europeiska investeringsbanken (EIB). Denna betydande investering visar på styrkan och den stora potentialen hos Anocca och dess revolutionerande strategi för att utveckla T-cellsterapier inom cancerbehandling.

“Vi är glada över att EIB har valt att stödja oss när vi är med och bygger viktig avancerad kapacitet och infrastruktur inom bioteknik i Sverige. Anoccas målsättning är att utöka den kliniska och kommersiella omfattningen av cellterapier genom att utnyttja våra egenutvecklade analys- och tillverkningsplattformar. Denna finansiering hjälper oss att ta vår första generation av T-cellsimmunterapier in i kliniska studier i en solid tumörindikation under 2024”, säger Anoccas VD och medgrundare Reagan Jarvis.

“Denna finansiering bekräftar ytterligare Anoccas nyskapande tillvägagångssätt inom immunterapi. Den stödjer vår ambitiösa plan att skapa en omfattande klinisk projektportfölj av banbrytande cancerterapier. Vi välkomnar EIB till vår engagerade grupp av investerare när vi fortsätter att bygga ett ledande europeiskt bioteknikföretag med potential att förändra behandlingssättet av allvarliga sjukdomar”, säger Anoccas styrelseordförande Hans Stråberg.

”Detta avtal är en av de första InvestEU-investeringarna i Sverige inom biovetenskap. Det är också ett viktigt bidrag till utvecklingen av toppmodern teknik som kan hjälpa oss i kampen mot cancer, i enlighet med Europas plan mot cancer. Forsknings- och utvecklingsinsatser kräver stora och uthålliga investeringar för att de lovande försöken ska kunna ge verkliga resultat i framtiden. InvestEU bidrar till denna ljusa framtid genom att ge innovativa företag tillgång till den finansiering som de behöver för att växa och fortsätta att vara innovativa”, säger Paolo Gentiloni, EU-kommissionär för ekonomi.”

”Jag är imponerad av teamet och deras nyskapande tillvägagångssätt när det gäller att ta fram T-cellsterapier för cancerbehandling och jag är glad att kunna avisera det här stödet på 25 miljoner euro från EIB i form av riskkapitallån till det svenska bioteknikbolaget Anocca. I slutändan kommer vår finansiering att bidra till att påskynda den kliniska utvecklingen och ge patienter tillgång till innovativa terapier inom områden där det finns stora medicinska behov som inte har kunnat tillgodoses. Det här stödet bekräftar EIB:s roll som en ledande investerare inom innovation och biovetenskap och ökar Europas konkurrenskraft och roll som ett kraftcentrum inom forskning”, säger Thomas Östros, Vicepresident på EIB.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anocca

Jacob Michlewicz, Chief Financial Officer

+46 (0)73 157 1534

jacob.michlewicz@anocca.com

Scius Communications (för internationell media)

Katja Stout

+44 (0)77 8943 5990

katja@sciuscommunications.com

Daniel Gooch

+44 (0)77 4787 5479

daniel@sciuscommunications.com

Cord Communications (för svensk och nordisk media)

Mikael Widell

+46 (0)70 311 99 60

mikael.widell@cordcom.se

Om Anocca

Anocca använder sin avancerade teknologi för att utveckla nästa generations T-cellsimmunterapier för behandling av solida tumörer med oöverträffad precision, hastighet och omfattning. Bolaget bygger bibliotek med nydanande T-cellsimmunterapier som specifikt inriktar sig på svårbehandlade cancerformer och kommer att gå in i kliniska studier 2024. Förutom onkologi tillämpas företagets egenutvecklade teknologier för utveckling av vacciner och behandlingar av autoimmuna sjukdomar.

Anocca har en helt integrerad forsknings- och utvecklingsinfrastruktur, som stöds av skräddarsydda avancerade mjukvarulösningar och interna anläggningar för klinisk tillverkning och processutveckling. Denna unika upptäcktsplattform använder programmerbara mänskliga celler för att generera en bred projektportfölj av T-cellsreceptorer med blockbuster-potential.

Anocca grundades 2014 och leds av en erfaren ledningsgrupp som har tagit in 100 miljoner euro i finansiering från ledande nordiska investerare. År 2022 säkrade företaget 25 miljoner euro i finansiering från Europeiska investeringsbanken. Anoccas team på över 90 anställda arbetar i toppmoderna FoU- och tillverkningsanläggningar i Södertälje. Följ oss på LinkedIn.

Om Europeiska investeringsbanken (EIB)

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens bank, ägd av EU27:s medlemsstater och finansierar projekt inom fyra prioriterade områden: infrastruktur, innovation, klimat och miljö samt små och medelstora företag (SMF). Det är verksamt i cirka 160 länder och är världens största multilaterala långivare för klimatåtgärdsprojekt. Banken tillhandahåller långsiktig finansiering för ekonomiskt hållbara investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. EIB:s Climate Bank Roadmap 2025 anger ambitionen att stödja 1 biljon euro i klimatåtgärder och investeringar i miljömässig hållbarhet under decenniet fram till 2030. För ytterligare information, besök www.eib.org